ВІДЗНАЧЕНО ВІКОВУ РІЧНИЦЮ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ ВАСИЛЯ ОЛЕКСІЙОВИЧА ПІПАША

У Рахівській публічній бібліотеці сьогодні, 19 грудня, відбувся літературно-мистецький вечір пам’яті відомого на Рахівщині та Закарпатті загалом письменника, журналіста, фольклориста, краєзнавця, громадсько-політичного діяча ВАСИЛЯ ОЛЕКСІЙОВИЧА ПІПАША (літературний псевдонім – Василь Піпаш-Косівський).
Організатором заходу була донька покійного Василя Олексійовича Піпаша Наталія Василівна Піпаш та Рахівська публічна бібліотека. На вечорі були присутні представники інтелігенції громади, шкільна молодь та ті, хто його знав, з ким разом боровся за відродження України і українства у нашому краї.
Ведучою літературно-мистецького вечора була працівниця бібліотеки – Миланюк Марія Юріївна, яка коротко ознайомила присутніх з основнтми віхами біографії та творчих доробків шанованої особи.
У виступах брали участь о. Василь Носа (який провів також панахиду за упокій душі покійного Василя), Богдан Манівчук, Наталія Піпаш, історик Петро Ференц. Виступаючі розповіли про значення творчої та громадсько-політичної діяльності особистості покійного ювіляра, розкрили його літературну діяльність, фольклорно-етнографічну, краєзнавчу. Звернуто увагу на його активність у боротьбі за державну незалежність України у кінці 80-х – 1991 році, розбудову національних структур: товариства української мови ім. Т. Шевченка, Всеукраїнського товариства “Просвіта”, Народного Руху України. Виступаючі ділилися спогадами про досвід комунікації, співпраці, спільної громадської діяльності з покійним Василем Олексійовичем. У виступах акцентовано увагу на особливе значення для історії краю виходу у світ його мемуарної книги: “Життя прожити – не поле перейти. Або розповіді автора про минуле й сьогодення”, в якій автор прописав важливі події та персоналії з історії краю, занотував та опублікував бесіди з ветеранами національно-визвольних змагань: карпатськими січовиками, підпільниками та воїнами ОУН-УПА, які на початку 90-х років ще були живими, та низку інших важливих подій з історії Рахівщини, Закарпаття, України. Наше завдання – перейняти естафету, використати потенціал його доробку для національно-патріотичного виховання підростаючого покоління. У виступах наголошено на необхідність оцифрувати його творчу спадщину, поширити короткими уривками (розділами) вище зазначену мемуарну книгу.
Також учні Рахівських закладів освіти, у рамках літературно-мистецького вечора, продекламували поезію Василя Піпаша-Косівського, що стало окрасою заходу.

Вам також має сподобатись...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *